For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Dick den Hertog ontving 21 november de Impact Award in de categorie Maatschappij. De Impact Award wordt uitgereikt aan gerenommeerde onderzoekers die een betekenisvolle bijdrage leveren aan de maatschappij. Er zijn drie categorieën: Gezondheid, Maatschappij en Milieu & Klimaat.
Hoogleraar Operations Research bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde Dick den Hertog, laat zien dat je met wiskundige optimalisatie oplossingen kunt leveren voor zeer uiteenlopende maatschappelijke problemen.
Dick den Hertog Hoogleraar Operations Research bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Hoogleraar Operations Research bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde Dick den Hertog, laat zien dat je met wiskundige optimalisatie oplossingen kunt leveren voor zeer uiteenlopende maatschappelijke problemen. Of het nou gaat om optimalisatie van de dijkhoogten in Nederland, de locaties van ziekenhuizen in landen als Timor-Leste en Vietnam of de voedselketens van World Food Programme (waarvoor hij het innovatieve model Optimus ontwikkelde). Nu werkt hij voor The Ocean Cleanup aan de optimalisatie van de vaarstrategie om in een bepaalde tijd zoveel mogelijk plastic uit de oceaan te vissen.  “Het gaat vaak om problemen waarbij je heel veel mogelijke beslissingen kunt nemen. Alle mogelijkheden nagaan met de computer duurt heel lang. Maar met slimme wiskundige technieken kan je dan binnen een paar minuten de beste vinden.” Daarom heeft Den Hertog nu ook het Analytics for a Better World Institute opgericht. Om ervoor te zorgen dat onderzoeksresultaten echt gebruikt worden en daadwerkelijk impact hebben. 

Toby Kiers en Guus van Dongen zijn de andere twee ontvangers 

In de categorie Gezondheid ontving Amsterdam UMC onderzoeker Guus van Dongen, hoogleraar medische beeldvorming en biomarkers, de Impact Award. Hij ontwikkelde nieuwe beeldvormende technieken om het gedrag van medicijnen in het lichaam op moleculair niveau zichtbaar te maken.  

Toby Kiers, hoogleraar Evolutionaire Biologie bij de Vrije Universiteit Amsterdam, ontving de Impact Award in de categorie Milieu & Klimaat. Kiers onderzoekt ondergrondse ecosystemen van schimmels en planten, die zich gedragen volgens het economische principe van ruilen – voedingsstoffen uitwisselen.  
 

Over de Impact Awards 

De Impact Awards maken deel uit van de Amsterdam Science & Innovation Awards (AmSIA) voor het meest innovatieve op onderzoek gebaseerde idee van Amsterdam. De AmSIA is een initiatief van IXA (Innovation Exchange Amsterdam), het Kennistransfer Office van de Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en Amsterdam UMC.